"Rudzu ceļš" ciemos pie kolēģiem Igaunijā

25.04.2022

Aprīlī ar "Rudzu ceļa" partneriem devāmies pieredzes apmaiņas braucienā uz Igauniju, kur viesojāmies vairākās lauku tūrisma saimniecībās, kas saviem viesiem piedāvā dažādas programmas, kas iekļauj rudzu maizes cepšanu, rudzu ēdienus un rāda procesu, kā graudi kļūst par miltiem. 


Viesojāmies Hellenurmes Ūdensdzirnavās, kas ir vienīgās tāda veida saglabājušās dzirnavas Igaunijā. Tās 1880. gadā uzcēla Midendorfu ģimene. Mašīnas, kas darbojas arī mūsdienās, lielākoties datētas ar 1922. gadu, kad tās iegādājās tagadējās dzirnavu matronas vecvectēvs. Ekskursijas laikā miltu dzirnavnieks atver turbīnu un darbu sāk ar ūdeni darbināmās dzirnavas. Te var redzēt visu procesu, kā graudi kļūst par miltiem. Te mūs cienāja ar tradicionālo rupjmaizi un īpašo pusdienu piedāvājumu, ko parasti piedāvā arī tūristiem. 
Urvastes ciemā viesojāmies kamas miltu ražotnē. Veselīgie kama milti sastāv no rupji maltiem un grauzdētiem kviešiem, miežiem, rudziem un zirņiem. Agrāk siena vākšanas sezonā tos tradicionāli ēda ar rūgušpienu vai kefīru. Mūsdienās to izmanto arī desertos, kokteiļos un pat trifelēs. 
Pirmās dienas izskaņā devāmies uz Sangaste Rukki Maja, kas saviem vieisiem piedāvā nogaršot no Sangaste rudziem un vietējiem Dienvidigaunijas produktiem gatavotus ēdienus no zupām līdz desertiem. Ir arī lauku labumu veikaliņš.
Otro dienu sākām ar Igaunijas Lauksaimniecības muzeja apmeklējumu, kas atrodas vēsturiskajā Ülenurmes muižā Tartu apriņķī. Tas iepazīstina ar Igaunijas lauksaimniecības un lauku dzīves attīstību. Līdzās izstādēm muzeja apmeklētāji var piedalīties nodarbībās, izmēģināt kalēju un kokapstrādi, restaurāciju, rupjmaizes cepšanu un daudz ko citu. Muzejā ir dzīvi dzīvnieki (poniji, aitas, kazas, truši, vistas un paipalas).
Tartu apmeklējām zemnieku tirdziņ Lõunakeskus tirdzniecības centrā. Te pārdod Igaunijā audzētus un no vietējām izejvielām gatavotus produktus gan ikdienai, gan svētku galdam. Daudzveidīgie produkti galvenokārt nāk no Dienvidigaunijas saimniecībām. 


Brauciens projekta "Kulinārā tūrisma produkts "Rudzu ceļš"" ietvaros. Projekta numurs: 19-00-A01630-000002. Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests. 


Skatīt citas ziņas ...