Latvijas un Igaunijas dabas tūrisms – no jogas jūras krastā līdz lāču vērošanai slēpnī

25.09.2023

Šā gada sākumā tika uzsākts Centrālās Baltijas Interreg projekts “Exporting Baltic nature tourism to UK” ar mērķi palielināt Latvijas un Igaunijas dabas tūrisma produktu eksportu uz Lielbritāniju. Jaunā interneta platforma balticnaturetourism.com ir šobrīd Latvijā vienīgā interneta vietne, kurā dabas tūrisma produkti Latvijā un Igaunijā ir apkopoti vienuviet, līdz ar to tā noderīga arī vietējiem ceļotājiem.
Jaunā interneta platforma apvieno vairāk kā 70 dabas tūrisma pakalpojumus Latvijā un Igaunijā. Un datu bāze tiek regulāri papildināta.


Ieskats dabas tūrisma piedāvājumā balticnaturetourism.com:

  • Savvaļas dabas vērošana

Dzīvnieku vērošana to dabiskajā dzīves vidē. Tūres balstītas zināšanās par savvaļas dzīvnieku dzīvesveidu un paradumiem. Putnu vērošana labākajās nacionālas un starptautiskas nozīmes putnu vērošanas vietās kopā ar ornitologiem, īpaši putnu migrācijas laikā un novērojot specifiskas putnu sugas. Botānikas tūres – augu un bioloģskās daudzveidības iepazīšana kopā ar biologiem - dabas gidiem. Sēņu tūres kopā ar mikologiem, iepazīstot visdažādākās sēņu sugas. 

  • Aktīvais tūrisms

Pārgājienu maršruti un pārgājieni ar gidu - no dažām stundām līdz vairākām dienām. Pārgājieni purvā ar purva kurpēm. Velo maršruti un velobraucieni ar gidu. Aktivitātes uz ūdens – laivu un kanoe braucieni pa upēm, ezeriem, palienēm un jūru, niršana, burāšana. Izbraucieni ar SUP dēļiem. Dabas vērošanas pārgājieni zirga mugurā. Ziemas aktivitātes – slēpošana, slidošana, zemledus makšķerēšana, braucieni suņu pajūgā.

  • Daba labsajūtai

Dabas retrīti – meditācija, joga un citas garīgās prakses lauku un dabas vidē vai brīvā dabā. Dabas terapija – meža terapija, fito sauna, dabas SPA, baskāju takas, zāļu tēju mandalu darbnīcas. Dabas relaksācija – vienotība ar dabu, vietas bez tīkla pārklājuma, dabas baudīšana apvienojumā ar mūsdienīgām ērtībām.

  • Dabas veltes

Sēņošana, ogošana, zāļu tēju un citu dabas velšu vākšana kopā ar dabas gidu. Meistarklases ēdiena gatavošanā no savvaļas dabas veltēm. Restorāna pavāru gatavoti ēdieni no meža veltēm.

  • Dabas izziņa

Izglītojoši ceļojumi dabā ar gidu - dabas vēsture, vietējās ekosistēmas, flora, fauna, ģeoloģija, astronomija, zvaigžņu un planētu vērošana.

  • Ekstrēmais tūrisms

Lidojumi ar gaisa balonu, gumijlēkšana, lidojums gaisa trosē – “Zērglis”, lidojumi ar paraplānu, izpletņlēkšana, vindsērfiings, pārgājieni dabā ar izdzīvošanas prasmju treniņu kopā ar gidiem un instruktoriem. 

Dabas tūrēs var doties kopā ar profesionāliem dabas gidiem un aktīvā tūrisma instruktoriem, vai arī savā gaitā, sekojot rūpīgi izplānotam maršrutam. Iespējams arī baudīt dabu ne tik aktīvā veidā, piemēram, kopā ar SPA procedūrām vai meditācijas praksi. Piedāvājums Nat-Tour-Expo projektā veidots Lielbritānijas tirgum, tādēļ informācija ir angļu valodā. Pavisam drīz Latvijā uzņemsim pirmo tūroperatoru grupu no Lielbritānijas.
Esam pārliecināti, ka dabas tūrisma piedāvājumi būs interesanti arī Latvijas un Igaunijas vietējam ceļotājam un citiem dabas , un citu valstu interesentiem. 

Dabas tūrisma projekts aicina uzņēmējus pievienoties
Dabas tūrisma projektu Latvijā pārstāv Latvijas lauku tūrisma asociācija “Lauku Ceļotājs” un Latvijas Dabas Tūrisma Asociācija, Igaunijā projektu īsteno NVO “Estonian Rural Tourism” and “Estonian Nature Tourism Association”. Ir izveidota cieša sadarbība ar Lielbritānijas tūrisma ekspertiem no  “Nordic tourism collective”.
Projektā aicināts iesaistīties ikviens, kura uzņēmums vai statuss atbilst izstrādātajiem kritērijiem (ej.uz/bntcriteria). Projektā var piedalīties arī individuāli, piemēram, sniedzot gida vai nomas punkta pakalpojumus. Šobrīd projektā piedalās 58 mazie un vidējie uzņēmumi, kā arī pašnodarbinātās personas no Latvijas un 28 no Igaunijas. Uzņēmumiem tiks nodrošinātas apmācības, piemēram, par mājaslapas vai sociālo tīklu dizaina izstrādi, produktu noformēšanu un pārdošanu interneta vietnēs, kvalitatīvu foto, video un tekstu radīšanu, kā arī cita veida aktivitātes, lai veicinātu produktu eksportu. Tiek rīkoti pieredžu apmaiņas braucieni, uzņēmējiem iespēja piedalīties tūroperatoru izstādēs, marketinga un pārdošanas pasākumos. 
Ikviens, kurš vēlas pieteikties projektā ir aicināts sazināties e-pastā projekti@dabasturisms.lv vai telefoniski +371 20227957.
 


Skatīt citas ziņas ...