Mežtaka un Jūrtaka starp labākajiem galamērķiem Lonely Planet ceļvedī 2024. gadam

26.10.2023

Pasaulē populārais tūrisma ceļvedis Lonely Planet šogad atzīmē savu 50. gadadienu ar jaunu izdevumu, kurā ietverti labākie galamērķi, ceļojumi un pieredzes 2024. gadam. Kategorijā “Ilgtspēja” starp desmit labākajiem ir arī mūsu Jūrtaka un Mežtaka - Baltic Trails.
(Avots: https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel#baltic-trails)

Tūrisma ceļvedim Lonely Planet uzticas ceļotāji visā pasaulē, iedvesmojoties un plānojot savus ceļojumus. Tā gadskārtējam izdevumam Best in Travel 2024 izraudzīti labākie kandidāti piecās kategorijās: Top 10 valstis, Top 10 reģioni, Top 10 pilsētas, Top 10 vērtīgākie galamērķi un Top 10 ilgtspējīgākie galamērķi. 


Kā tikt iekļautam Lonely Planet ceļvedī?
Jūrtaka un Mežtaka ir izvēlētas ne vien skaistās un daudzveidīgās dabas dēļ, bet arī tūrisma piedāvājuma kvalitātes dēļ, kas padara dabu pieejamu ceļotājam. Ceļveža autori atzīmē, ka Baltic Trails (baltictrails.eu) tīmekļa vietnē ir iekļautas detalizētas kartes, informācija par reljefu, ceļā pieejamiem pakalpojumiem, maršruta marķējumu un viedierīcēs lietojamiem GPX failiem. Ceļotājiem svarīgi, ka taku posmi izstrādāti, lai varētu izmantot vietējās naktsmītnes ar ērtībām, samazinot nepieciešamību nakšņot brīvā dabā. Ne mazāk nozīmīgs ir mērogs – Latvija, Lietuva un Igaunija kā viens kopīgs un atpazīstams Baltijas valstu galamērķis, kas sasniedzams no dažādām pasaules valstīm. 
Izvēli iekļaušanai Lonely Planet ceļvedī nosaka ekspertu - ceļveža autoru, darbinieku un lietotāju kopienas balsojums. 

Kāpēc esam atzīti par vieniem no ilgtspējīgākajiem?
Jūrtakas un Mežtakas kā ilgtspējīga tūrisma produkta ideja balstās sadarbībā starp visiem, kas šīs takas lieto un kas dzīvo un saimnieko ap tām. Daba vilina ceļotājus, savukārt viņiem nepieciešamos pakalpojumus, kā, piemēram, nakšņošanu, ēdināšanu, transportu, informāciju, sniedz vietējie uzņēmēji. Tas dod iespēju nopelnīt, uztur lauku teritorijas apdzīvotas, veido stipras vietējās kopienas ar saimnieka sajūtu. Līdz ar to vietējā kopiena katrā takas posmā – uzņēmēji kopā ar pašvaldībām un citām ieinteresētajām pusēm ir atbildīgi par to, kā taka dzīvo. Tagad, kad takas ir jau populāras, sadarbībā starp vietējiem uzņēmējiem, pašvaldībām, pārgājienu entuziastiem, dabas aizsardzības jomu ir lieliskas iespējas veidot jaunus pakalpojumus un piedāvājumus pārgājienu tūristiem. 

Abas takas tika izveidotas pēc Latvijas lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” iniciatīvas, iesaistot visas ieinteresētās puses, ar vairāku projektu palīdzību izveidojot informācijas infrastruktūru – maršrutu aprakstus, kartes, interneta vietnes, veicot mārketingu. Jāpateicas ES Interreg Igaunijas-Latvijas, Latvijas-Lietuvas un Centrālā Baltijas Jūras Reģiona programmām, ar kuru atbalstu bija iespējams izveidot Baltijas dabas takas kā vienotu galamērķi. Bet ar to stāsts nebeidzas, jo turpmākā attīstība ir pašu rokās. Taku popularitāte un attīstība pēc projektu beigām apliecina to ilgtspēju.

Pārgājienu taku pieejamība ikvienam
Pārgājienu entuziastu kopiena aug un kļūst arvien daudzveidīgāka. Vai Jūrtaka un Mežtaka ir pieejamas visiem, kas to vēlas? Ja nav, tad kā tās pielāgot? LLTA “Lauku ceļotājs” un sadarbības partneri ir uzsākuši jaunu projektu ar mērķi uzlabot pārgājienu taku pieejamību dažādām sabiedrības grupām - ģimenēm ar maziem bērniem, senioriem, cilvēkiem ar kustību vai redzes ierobežojumiem, skolas vecuma jauniešiem, kuriem nepieciešamas prasmes patstāvīgā pārgājienu plānošanā un veikšanā. Projekta laikā, iesaistot mērķa grupas, vairākās takas vietās tiks veikti uzlabojumi un pielāgojumi. Kopā ar tām arī tiks izmēģināti šie risinājumi, un pieredze tiks nodota pakalpojumu sniedzējiem un taku apsaimniekotājiem visā Mežtakas un Jūrtakas taku tīklā. 

Taku pieejamībai veltīts starptautisks darbseminārs un kopīgs pārgājiens
Šī gada 7. novembrī taku veidotāji tiksies starptautiskā darbseminārā, kur pārrunās dažādu pieejamības risinājumu pieredzi un iespējas tos izmantot Jūrtakā un Mežtakā. Ikviens interesents ir aicināts pievienoties semināra praktiskajai daļai 8. novembrī - "Jūrtakas" pārgājienam no Lilastes līdz Carnikavai, aptuveni 9 km (daļa no “Jūrtakas" 25. un 26. posma). Darbsemināra un pārgājienu >>> programma.
Reģistrēšanās pārgājieniem līdz 1. novembrim, aizpildot reģistrācijas anketu: https://forms.gle/BwcPc8dt5jgcuAcH7

Darbsemināru un pārgājienu organizē Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, Vidzemes un Rīgas plānošanas reģioni projektā "Mežtakas un Jūrtakas pārgājienu taku pieejamības uzlabošana dažādām sociālajām grupām”, kas tiek veikts ar ES Interreg Est-Lat programmas atbalstu. Vairāk informācijas par projektu: "Mežtakas" un "Jūrtakas" pārgājienu taku pieejamības uzlabošana dažādām sociālajām grupām - Par projektu (celotajs.lv).

Tiekamies Jūrtakā un Mežtakā!
 


Skatīt citas ziņas ...