8. februārī tirdziņā „Ar Gardu Muti Valmiermuižā” aicina svinēt Meteņdienu!

02.02.2014

Lai godam nosvinētu Meteņdienu, 8. februārī no plkst. 10.00 – 14.00 pie "Valmiermuižas alus" darītavas norisināsies svinības un tirdziņš "Ar Gardu Muti Valmiermuižā". Ievērojot senas paražas, Meteņi tiek svinēti starp ziemas un pavasara saulgriežiem, un svētku svinēšana tiek saistīta ar ziemas beigām un pavasara tuvošanos.


Meteņos esot jābrauc tālos ciemos – jo tālāk brauc, jo lopi labāk padodoties. Tāpēc šī gada pirmajā gardēžu tirdziņā būs sabraukuši mājražotāji no tuvākiem un tālākiem ciemiem ar saviem gardumiem – mājās ceptiem maizes klaipiem, gaļas kūpinājumiem, svaigi sietiem sāļiem un saldiem sieriem un citiem labumiem.

Meteņu mielastam jau izsenis latvieši vārījuši miežu putru un darījuši alu. Turpinot šo tradīciju, „Valmiermuižas virtuves” pavāri cienās ciemiņus ar tradicionālo bukstiņputru ar gaļas gruzdumiem un ierādīs, kā pašiem pagatavot gardo un sildošo karstalu.
Meteņiem ir jautrs raksturs, jo ziema iet uz beigām, tiek gaidīts pavasaris un līdz ar to arī jauns saimnieciskais gads. Tā ir reize, kad uzzināt, kāds laiks gaidāms un kāda būs raža. Tāpēc Meteņdienas tirdziņa viesiem būs iespējams izzināt svētku tradīcijas, piedalīties svinību izdarībās un jautrībās nākamā gada auglības un labklājības nodrošināšanai un iet rotaļās kopā ar Launkalnes mūsdienu folkloras kopu „Rudzupuķe”.
Ikkatrs, bet jo īpaši mazākie ciemiņi, varēs iemēģināt roku radošajās darbnīcās, izgatavojot savu Meteņu laimes pogu un masku kopā ar Valmieras jaunatnes centru „Vinda” vai apgūstot aušanas prasmes un spēlējot seno latviešu skaņu rīkus un instrumentus kopā ar Valmieras novadpētniecības muzeju. Kā lieli, tā mazi varēs doties arī zirgu izjādēs Valmiermuižas parkā, un, ja laikapstākļi būs vēlīgi, Valmiermuižas staļļmeistare sola arī izbraucienus ar kamanām.

Vakarpusē, pl. 19:00, „Valmiermuižas klētī” notiks Tradīciju vakars ar post – folka grupas „Laiksne” jauno koncertprogrammu „Es čigāna meita biju”, dančiem, rotaļām un tradicionālo svētku mielastu. Meteņos pēdējo reizi iet budēļos jeb čigānos, ticot, ka tas nodrošina auglību un pasargā no ļaunā.
„Tradīciju vakarā Valmiermuižā dziedāsim budēļu, ķekatu un čigānu dziesmas no albuma „Es čigāna meita biju”, bet būs arī kāda jauna un vēl publikai nedziedāta Meteņu dziesma. Viesošanās Valmiermuižā būs īpaša ar to, ka ciemiņiem ierādīsim arī latvju danču soļus un tradicionālās rotaļas,” par pasākumu stāsta grupas „Laiksne” vadītāja Baiba Indrēvica.

Tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā” ir Valmiermuižas kultūras biedrības pirmais realizētais projekts, kas iecerēts mājražotāju kustības popularizēšanai un gardēžu tūrisma attīstīšanai Valmiermuižā.

Turpinot tradīciju, pie „Valmiermuižas alus” darītavas 2014. gadā norisināsies sekojoši tirdziņi:
22. martā – Pavasara saulgriežu svinības un tirdziņš;
10. maijā – Ūsiņdienas svinības un tirdziņš;
21. jūnijā – Jāņu ielīgošana un tirdziņš;
9. augustā – Māras dienas svinības un tirdziņš;
20. septembrī – Miķeļdienas svinības un tirdziņš;
8. novembrī – Mārtiņdienas svinības un tirdziņš;
20. decembrī – Ziemas saulgriežu svinības un tirdziņš.

Tirdziņu atbalsta SIA „Valmiermuižas alus”, Burtnieku novada dome, Valmieras pilsētas pašvaldība, SIA „ZAAO”, Valmieras kultūras centrs un t/c „Valleta”.

Plašāka informācija
Zane Kaķe, tel.nr.: 29334753
Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja
info@gardumuti.lv


Skatīt citas ziņas ...