StarSpace observatorija aicina uz debess vērotāju salidojumu

09.04.2014

Sestdien 12. aprīlī SIA StarSpace observatorijā netālu no Suntažiem notiks kārtējais debess vērotāju salidojums jeb StarParty. Tā būs jau 11.reize, kad vienkopus pulcēsies tie, kurus vilina zvaigznes un Visuma plašumu izzināšanas iespējas. Pasākums pirmo reizi tika organizēts Starptautiskā astronomijas gada ietvaros 2009.gada aprīlī. Vienkārša teleskopu īpašnieku un debess vērotāju tikšanās ir izaugusi par vērienīgu informatīvi-izklaidējošu pasākumu visa vakara garumā.


11. debess vērotāju salidojuma vienojošā tēma ir ar kosmosu saistītais amatierisms dažādās tā izpausmēs. Klausītājus un skatītājus ar stāstījumu un demonstrējumiem priecēs Latvijas Raķešu – kosmiskā modelisma sporta savienības pārstāvji, Latvijas Radio Amatieru Līgas pārstāvji, Igaunijas Kuukulgur robotikas komandas pārstāvji, amatieru radiozondes LAASE komanda un vaļasprieka astrofotogrāfs Kristaps Kemlers.

„Nereti tieši bērnībā atrastais hobijs kļūst par aizraušanos un profesiju visa mūža garumā. Mēs vēlamies bērniem un jauniešiem Latvijā atklāt tās nodarbes, kas varētu kļūt par viņu pirmo soli zinātnes un arī kosmosa virzienā,” par tēmas izvēli stāsta StarSpace observatorijas vadītājs Arnis Ginters.

Šis notikums ir reģistrēts arī starptautiskajā pasākumu tīklā “Yuri’s Night” (yurisnight.net), kas tiek veltīts Jurija Gagarina piemiņai. Jurija Gagarina aizraušanās ar lidošanu kļuva par pirmo pakāpienu viņa ceļā uz kosmosu.

StarParty pasākuma ietvaros tiks atklāts arī kārtējais fotokonkurss, kurā ikviens tiek aicināts vērst savu skatu uz debesīm, ieraudzīt tur skaisto un neparasto, iemūžināt to un līdzdalīt citiem.Pasākums notiks Ogres novadā, Suntažu pagastā, “Kaltiņos” - StarSpace observatorijā.

StarParty pasākumā dalība ir bez maksas. Lekcijas sāksies no pl. 15:00, bet debess novērojumi labvēlīgu laikapstākļu gadījumā – līdz ar tumsas iestāšanos. Ja debesis nebūs apmākušās, apmeklētāji varēs iepazīt gan strīpaino Jupiteru, gan sarkano Marsu, kurš šobrīd atrodas īpaši tuvu Zemei, kā arī citus zvaigžņotās debess objektus.

Detalizēta programma un informācija par nokļūšanu norises vietā atrodama portālā www.starspace.lv.

SIA StarSpace nodarbojas ar astronomijas popularizēšanu lekciju un debess demonstrējumu veidā, kā arī piegādā un uzstāda observatorijas, teleskopus un citus astronomiskos piederumus. SIA StarSpace nodrošina lielākā portāla uzturēšanu, kas veltīts astronomijai, kosmonautikai un ar tām saistītajām nozarēm.

Sīkāka informācija:

Arnis Ginters

SIA StarSpace valdes priekšsēdētājs

Mob.: +371 29120445

E-pasts: arnis.ginters@starspace.lv


Skatīt citas ziņas ...