Žurnālistu grupa no Japānas iepazīst Latvijas laukus

28.06.2019

No 20.-22. jūnijam Latvijā viesojās 10 žurnālistu grupa no Japānas, lai iepazītu Latvijas lauku tūrisma piedāvājumu un veidotu publikācijas par Latvijā piedzīvoto šajā laikā. Grupa pirms tam viesojās Somijā un pēc Latvijas apmeklējuma devās uz Igauniju.

Brauciena organizātori Latvijā bija Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" projekta "CAITO - Meta cluster for attracting the Japanese tourism market" ietvaros, lai piesaistītu Latvijai, Igaunijai un Dienvidsomijai vairāk ceļotāju tieši no Japānas, sadarbībā ar LIAA. Šādas Japānas žurnālistu un tūroperatoru vizītes Latvijā  "CAITO" projekta ietvaros notiek aptuveni divas reizes gadā. Šajā reizē brauciens lielākotiess bija veltīts Jāņu svinēšanai un tradīcijām, kas saistītas ar šiem svētkiem.


20. jūnijā pēc ierašanās Latvijā grupa atveldzējās ar Skrīveru mājas saldējumu, kur bija izbrīnīti un patīkami pārsteigti par plašo saldējumu klāstu, dabīgajām izejvielām un saimnieku aizrautību un degsmi. Vakarā devāmies uz mūsu "bāzes vietu" - Odzienas muižu, kur baudījām skaistas un gardas vakariņas šarmantjā Odzienas pilī.

21. jūniju iesākām ar viesošanos zemnieku saimniecībā "Vecsiljāņi" un "Ievas siera" ražotnē, kur izzinājām kā top Latvijā iecienītais siers, iemēģinājām roku Jāņu siera tapšanā un nogaršojām daudzus no saimniecībā ražotajiem sieriem - klasisko, ar amoliņu, trifeļu, tomātu-bazilika un daudzus citus. Ceļu turpinājām uz Koknesi, kur pie Kokneses pilsdrupām visiem parādījām mūsu likteņupes Daugavas skaistumu. Skrīveru novada restorānā "Klidziņa" baudījām pusdienas, kam sekoja ļoti atraktīva, aktīva un arī relaksējoša ekskursija bioloģiskajā saimniecībā "Janavas", kas jau vairāk kā 10 gadus piedāvā saviem klientiem dažādus bioloģiski ražotus un audzētus produktus -  zāļu tējas, dabīgus ziedūdeņus un krēmus. Saimnieču pavadībā grupa baudīja baskāju takas sajūtas, veldzējās ar avota ūdeni, iepazina ārstniecības augus, baudīja Latvijas ziedošo pļavu burvību un atsvaidzinājās ar saimniecībā gatavoto kosmētiku.

Pēc z/s "Janavas" apmeklējuma devāmies uz Lokstenes svētnīcu, kas atrodas uz nelielas salas, Daugavas vidū pie Liepkalnu maizes ceptuves. Svētnīcu apsaimnieko Latvijas Dievturu Sadraudze, kas tajā rīko pasākumus - latviešu gadskārtu, valsts svētkus, kā arī cilvēka mūža godu svētkus. Ņemot vērā, ka pirms grupas apmeklējuma svētnīcā bija notikušas kāzas, viesiem bija iepēja uzzināt kā norit līdzināšanas rituāls, kurā kopdzīvei tiek līdzināts jaunais pāris.

Dienas izskaņā bija pienācis viesu gaidītākais notikums Latvijā - vasaras saulgriežu svinības, kurās piedalījās ap 70 cilvēku no tuvākas un tālākas apkārtnes. Viesi ar aizrautību un interesi iesaistījās svētku svinēšanā - piedalījās ozola daudzinājumā, pūdeles pacelšanā, Jāņuguns kuršanā, uguns rata laišanā no kalna un kopā ar citiem svētku dalībniekiem kopīgās dziesmās un dejās pavadīja visu nakti.

22. jūnija rītā grupu pavadījām uz Igauniju, kur projekta Caito ietvaros turpinājās mediju izziņas brauciens. 

>>> Programma
>>> FOTO GALERIJA

>>> DALIFILMS veidotais video par Latviju, Igauniju un Somiju


Skatīt citas ziņas ...