Sveicam 31 lauku tūrisma saimniecību ar vides kvalitātes zīmi "Zaļais sertifikāts" saņemšanu!

06.12.2019

„Zaļais sertifikāts” ir nacionālas nozīmes lauku tūrisma uzņēmumu eko-sertifikācijas jeb vides kvalitātes zīme, ko 1999. gadā ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu iniciēja un 2001. gadā ar ES LIFE programmas atbalstu sāka ieviest Latvijas Lauku tūrisma asociācija „Lauku ceļotājs”. Šo sertifikātu tūrisma saimniecībām piešķir vides ekspertu komisija. Sertifikāts norāda, ka tiek saimniekots, saudzējot apkārtējo vidi, taupot dabas resursus, saglabājot ainavas un bioloģisko daudzveidību, un ievērojot vietējās tradīcijas. Latvijā ir 77 lauku tūrisma uzņēmumi, kas saņēmuši „Zaļo sertifikātu” pirmo reizi vai pagarinājuši tā darbību un atpazīstami pēc zīmola nosaukuma „Zaļās brīvdienas”.


Asnāte Ziemele, Latvijas lauku tūrisma asociācijas „Lauku ceļotājs” valdes priekšsēdētāja: „Mēs sākām „Zaļā sertifikāta” iniciatīvu pareizā laikā – 1999. gadā, ar entuziasmu un aizrautību. Mēs pierādījām tā nepieciešamību un guvām ilglaicīgu atbalstu no LVAF un VARAM. Lauku saimnieku pozitīvā attieksme, enerģija un patiesums aizrauj un piesaista darbam „Zaļā sertifikāta” komisijā cienījamus vides un tūrisma ekspertus, kas, savukārt, ir garantija „Zaļā sertifikāta” profesionalitātei un uzticamībai.”

2019. gada 5. decembrī Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Juris Pūce, klātesot „Zaļā sertifikāta” komisijai, pasniedza sertifikātu 31 lauku tūrisma saimniecībai.

Asnāte Ziemele Prezentācija "Zaļais sertifikāts"

>>>Kvalitātes zīmes "Zaļais sertifikāts" 2019.gada saņēmējus skatiet šeit

>>>Bildes no pasākuma skatiet šeit 

Sertificētās saimniecības zaļā un veselīgā dzīvesveida piekritējiem atpazīstamas ar zīmola nosaukumu „Zaļās Brīvdienas”. "Zaļās brīvdienas" novērtē cilvēki, kuri tiecas pēc dabiskas vides un veselīga dzīves veida. Gandrīz katrā no „Zaļā sertifikāta” saimniecībām ir dārzs, lauks vai siltumnīca, kurā tiek audzēti dārzeņi, augļi, ogas u.c. lauku labumi gan sev, gan viesiem. Vairāki „Zaļā sertifikāta” saimnieki ir vides gidi, kas prot parādīt un skaidrot norises dabā, pastāstīt par augiem, dzīvniekiem, sēnēm un dabiskām dzīvotnēm – biotopiem. „Zaļā Sertifikāta” nolikums nosaka, ka saimniecības videi – gan iekšējai, gan ārā ir jābūt bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām draudzīgai – iekārtotiem spēļu un rotaļu laukumiem, iespējām gūt saskarsmi ar dzīvo dabu un mājdzīvniekiem. „Zaļā sertifikāta” saimnieki ir atvērti jaunumiem un seko līdzi aktualitātēm zaļā dzīvesveida jomā.

Zaļā sertifikāta saimniecību vērtēšana notiek ar LVAF atbalstu.


Skatīt citas ziņas ...