Traveling through cider route - Itinerary

Self drive tour
Self drive tour Independent travel Latvia, Vidzeme

Traveling through cider route

Apskates objekti un pieturvietas

  • Skrīveri - Apdzīvota vieta Daugavas krastos starp Aizkraukli un Jaunjelgavu. Skrīveru apkaime saistās ar populārā latviešu rakstnieka A. Upīša gaitām un darbiem, netālu no Skrīveriem meklējams arī vecākais Latvijas dendrārijs. Skrīveru dendroloģiskajā klāstā ir ap 400 augu sugu, šķirņu un formu. Lieliska ainava paveras no t.s. Kraukļu kalniem – stāva Daugavas labā pamatkrasta augšdaļas, kas patiesībā ir sens pilskalns. Esot Skrīveros, laiku var aizvadīt arī uzņēmumā Skrīveru saldumi - tur tiek ražotas iecienītās konfektes "Skrīveru Gotiņa", kā arī izveidota "Saldumu darbnīca", kuras apmeklētāji var piedalīties "Gotiņas" ekspedīcijā un paši ietīt savas konfektes, iepazīties ar „Gotiņas” tapšanas vēsturi, nodegustēt produkciju un iegādāties svaigus dabīgus saldumus no ražotnes.
  • Vīna darītava "Lauskis" - Izveidota 2019. gadā un tā atrodas Lēdmanes pagasta, Krapes muižā. Vīna darītava ir iekārtota 300 gadu senos muižas ēkas pagrabos. Vīnotavas saimnieks Vents Grīnbaums nosaukumu tai devis par godu savam vecvectēvam Vilim Lauskim, kurš bijis Latvijā zināms augļkopis un pasniedzējs Buldura Dārzkopības skolā.
  • Kokneses dabas taka - 2,1 km garā taka savieno Kokneses parku ar Likteņdārzu, rodot iespēju veselībai un dabai draudzīgā veidā iepazīt daudzus nozīmīgus Latvijas vēstures lieciniekus – Kokneses pilsdrupas, Kokneses luterāņu baznīcu, Likteņdārzu u.c. Izveidotas laipas, kā arī informatīvie stendi.
  • Maiznīca "Liepkalni" - Atrodas Daugavas krastā starp Stukmaņiem un Pļaviņām. Apvieno ceptuvi, veikalu un kafejnīcu. Piedāvājumā pat vairāki desmiti maizes veidu, kā arī cepumi, tortes, kūkas un smalkmaizītes. 
  • Z/s "Vecsiljāņi" produkcijas veikals "Ievas sieri" - Iepretim maiznīcai "Liepkalni" atrodas zemnieku saimniecības "Vecsiljāņi" produkcijas veikals "Ievas sieri", kurā iespējams iegādāties īpašas siera šķirnes. „Vecsiljāņu” siers ir nosaukts galvenās siera meistares Ievas Midegas vārdā. Lai apgūtu siera gatavošanas arodu, Ieva brauca mācīties uz Holandi, un vēlāk Holandes meistars brauca uz „Vecsiljāņiem”, lai ierādītu, kā organizēt darbību jaunajā ražotnē. „Ievas siers” tiek gatavots no augstākās vērtības, nepasterizēta rīta slaukuma piena. Tikko govis izslauktas, pienu ved uz ražotni, kur to sāk apstrādāt, kamēr tas vēl ir silts. 
  • Mr. Plūme Sidra darītava - Māra un Daces Plūmju ģimenes uzņēmums atrodas Jumpravā, un ar sidra darīšanu saimnieki nodarbojas kopš 2010. gada. Sidra darīšanas prasmes apgūtas, mācoties uz strādājot Francijas un Austrijas labākajās sidra darītavās, kā arī neskaitāmos pašu eksperimentos. Saimniecībā ražo arī augļu un ogu vīnus (rabarbers, upene), augļu un ogu destilātus. Apmeklētājiem tiek piedāvātas ekskursijas un produktu degustācijas kopā ar izzinošu stāstījumu.
Naktsmītnes Krodziņi
 

It is possible to choose sightseeing objects according to your wishes and interests. It should be noted that the duration of one visit to the cider house takes from 1-2 hours. The visit must be booked in advance. Some cider makers accept only groups or set a minimum price for a visit if there are individual visitors.