|
Latvija
Sidra darītava “Pienjāņi”
Vienīgais bioloģiski sertificētais sidrs Latvijā.
Vēsture
Saimniecība ir dibināta 2009. gadā ar mērķi saimnieka priekam izveidot sidra ābolu šķirņu dārzu un ražot sidru. Kopš 2021. gada ražo, testē un meklē dažādas sidra garšas.
Āboli
Saimniecībā ir lielākais bioloģiskais ābeļdārzs Latvijā, kur gandrīz 40 hektāru platībā audzē dažādu šķirņu ābolus - 'Monta', 'Dace', 'Auksis', 'Gita', 'Edīte' un citas populāras šķirnes. Ābeļdārzā arī vairākas ābolu šķirnes tieši sidra ražošanai. Notiek sadarbība ar AS "Pūres dārzkopības un izmēģinājumu stacija" un ar Dārzkopības institūtu Dobelē.
Sidri
Pienjāņu sidra darītavas izveidotais zīmols Jēpis ir vienīgais bioloģiski sertificētais sidrs Latvijā. Piedāvājumā arī svaigi āboli un ābolu sula “Jēpis”.
Apmeklētājiem
Sidra darītava uzņem pieredzes apmaiņas grupas pēc iepriekšēja pieteikuma.
Kur iegādāties
Pienjāņu sidri iegādajami tirdziņos un specializētos veikalos. Vienīgais bioloģiski sertificētais sidrs Latvijā. Pienjāņu sidra darītavas izveidotais zīmols Jēpis ir vienīgais bioloģiski sertificētais sidrs Latvijā. Piedāvājumā arī svaigi āboli un ābolu sula “Jēpis”.
1-12
|
|
Latvija
Sabiles Sidrs
Sabiles sidri gatavoti no dabīgas ābolu sulas, izmantojot klasiskās sidra darīšanas metodes.
Vēsture
Sabiles Sidra darītavas īpašnieki ir Circeņu ģimene – Baiba un Aldis. Ideja par sidra darītavu radās gan kopjot ģimenes dārzu netālu no Sabiles, kur aug veci, diženi ābolkoki, gan iepazīstot sidra kultūras un ražošanas tradīcijas Anglijā un Francijā.
Āboli
Sidra darīšanai tiek izmantoti augļi, kas audzēti Kurzemes dārzos – gan desertāboli, gan īpaši atlasītas šķirnes, kas piemērotas sidra gatavošanai.
Sidri
Sabiles sidri ir intensīvi, taču svaigi un dzirkstoši, ar vai bez papildu garšām. Tiek ražots divu zīmolu sidrs: Sabiles sidrs un Gardener's. Piedāvājumā arī karstie sidri un sidra kokteiļi. Sidri ieguvuši godalgas starptautiskos konkursos Spānijā, Vācijā, Norvēģijā un Rīgā.
Apmeklētājiem
Ekskursijas sidra darītavā ar stāstiem par sidra darīšanu Sabilē un degustācijas Sabiles Sidra namā.
Kur iegādāties
Sabiles un Gardener's sidri iegādājami lielākajos veikalu tīklos, specializētos veikalos, Sabiles sidra namā un Sabiles Sidra e-veikalā sabilessidrs.lv. Sabiles sidri gatavoti no dabīgas ābolu sulas, izmantojot klasiskās sidra darīšanas metodes.
Sabiles sidri ir intensīvi, taču svaigi un dzirkstoši, ar vai bez papildu garšām. Tiek ražots divu zīmolu sidrs: Sabiles sidrs un Gardener's. Piedāvājumā arī karstie sidri un sidra kokteiļi. Sidri ieguvuši godalgas starptautiskos konkursos Spānijā, Vācijā, Norvēģijā un Rīgā.
|
|
Latvija
Abavas ģimenes vīna darītava
Abavas vīna darītava Abavas senlejā, Kurzemē, aicina nobaudīt Latvijas augļu un ogu sidrus, vīnus un destilātus.
Vēsture
Iedvesma izveidot vīna darītavu saimniekiem radās kāzu ceļojuma laikā, apmeklējot Eiropas vecākās vīna darītavas. Tagad tā uzskatāma par lielāko vīna un sidra darītavu Latvijā.
Āboli
4 hektārus plašajā ābeļdārzā aug ābeles, kas stādītas vēl padomju laikos un pārstāv sava laika industriālās šķirnes.
Sidri
Abavas sidri ir gatavoti no Latvijā audzētiem āboliem un izceļas ar izteiktu ziemeļu garšu – tas ir klasisks vecās pasaules mantojums, bagātināts ar ziemeļu garšaugiem, ogu, augļu raksturu un drosmīgiem radošiem salikumiem. Abavas sidri apbalvoti starptautiskās izstādēs un konkursos.
Apmeklētājiem
Saimnieki aicina apmeklēt sidra darītavu, iepazīt sidra stāstu un nobaudīt dažādus sidrus degustācijā. Grupām iespējams pasūtīt uzkodu plates un ēdināšanu. Sezonas laikā viesi ir aicināti piedalīties ābolu ražas novākšanā. Sidra saimniecībā piedavā telpas pasākumiem - semināriem, ballītēm, korporatīviem pasākumiem, svinībām.
Kur iegādāties
Abavas sidri iegādājami lielākajos veikalu tīklos, specializētajos veikalos, e-veikalā abavas.lv. Plašākais dzērienu klāsts un draudzīgākās cenas uz vietas Abavas vīndarītavas veikalā. Abavas vīna darītava Abavas senlejā, Kurzemē, aicina nobaudīt Latvijas augļu un ogu sidrus, vīnus un destilātus. Abavas sidri ir gatavoti no Latvijā audzētiem āboliem un izceļas ar izteiktu ziemeļu garšu – tas ir klasisks vecās pasaules mantojums, bagātināts ar ziemeļu garšaugiem, ogu, augļu raksturu un drosmīgiem radošiem salikumiem. Abavas sidri apbalvoti starptautiskās izstādēs un konkursos.
|
|
Latvija
Mr. Plūme sidra darītava
Mr. Plūme sidra darītava gatavo sidru no izmeklētu šķirņu āboliem, kas audzēti pašu dārzā un vākti savvaļā, kā arī periju no rūpīgi izvēlētiem bumbieriem.
Vēsture
Māris un Dace Plūmes ar sidra darīšanu nodarbojas kopš 2010. gada, izmantojot gūto pieredzi labākajās Francijas un Austrijas sidra darītavās un eksperimentējot ar dažādām sidra un vīna gatavošanas metodēm.
Āboli
Augļu dārzā 1,5 hektāra platībā tiek audzētas retas un aromātiskas desertābolu šķirnes, jaunākie ābeļu selekcijas hibrīdi, Austrijas, Anglijas un vietējās bumbieru šķirnes perija ražošanai. Rudeņos saimnieki dodas "ābolu safari", meklējot interesantus sēklaudžus, no kuriem gan ievāc ražu, gan pievieno labākos savai šķirņu kolekcijai. Dārzā ir pavairotas pašu atklātās ābolu un bumbieru šķirnes 'Pāvilostas sidrābols', 'Kaibalas rūgtais', 'Aizputes bumbiers", un citas.
Sidri
Tiek ražoti gan dabīgi dzirkstoši, gan arī negāzēti ābolu sidri, raudzēti gan savvaļas fermentācijā (nepievienojot raugu), gan ar dažādiem raugiem. Tiek gatavoti arī premium sidri no 1 līdz 4 pašu audzētu īpašu ābolu vai bumbieru šķirnēm, kuros atklājas un izpaužas saimniecībai raksturīgais ‘terroir’. Mr. Plūme sidri ir ieguvuši godalgas sidra konkursos Spānijā, Vācijā, Norvēģijā, Madeirā, arī Baltijas un Ziemeļvalstu mēroga konkursos.
Apmeklētājiem
Apmeklētājiem piedāvā ekskursijas dārzā un sidra darītavā ar degustācijām un stāstu par sidra darīšanu. Pēc iepriekšējas vienošanās iespējams instrumentāls ģitāras mūzikas priekšnesums mūziķa un saimnieka Māra Plūmes izpildījumā.
Kur iegādāties
Produkciju var iegādāties veikalos, uz vietas saimniecībā vai e-veikalā mrplume.lv.
Mr. Plūme sidra darītava gatavo sidru no izmeklētu šķirņu āboliem, kas audzēti pašu dārzā un vākti savvaļā, kā arī periju no rūpīgi izvēlētiem bumbieriem. Tiek ražoti gan dabīgi dzirkstoši, gan arī negāzēti ābolu sidri, raudzēti gan savvaļas fermentācijā (nepievienojot raugu), gan ar dažādiem raugiem. Tiek gatavoti arī premium sidri no 1 līdz 4 pašu audzētu īpašu ābolu vai bumbieru šķirnēm, kuros atklājas un izpaužas saimniecībai raksturīgais ‘terroir’. Mr. Plūme sidri ir ieguvuši godalgas sidra konkursos Spānijā, Vācijā, Norvēģijā, Madeirā, arī Baltijas un Ziemeļvalstu mēroga konkursos.
|
|
Latvija
Turkalnes muiža
Alus un sidra darītava "Turkalnes muiža" ir vieta, kur vēsture satiekas ar mūsdienu tehnoloģijām.
Vēsture
Muižas vēsture zināma kopš 1604. gada. Tās tagadējais īpašnieks 2018. gadā atjaunoja muižas klēti, ierīkojot tajā alus, vīna un sidra darītavu.
Āboli
Turkalnes muižas dārzā 1 hektāra platībā aug šķirņu 'Sīpoliņš', 'Auksis', 'Antonovka', 'Remo', 'Spartan' ābeles.
Sidri
Turkalnes muižā dara ābolu sidru, ābolu-rabarberu sidru, un karsto sidru.
Apmeklētājiem
Viesiem piedāvā degustācijas vēsturiskajā klēts ēkā. Tās otrajā stāvā ir plaša telpa pasākumiem: kāzām un ģimenes svētkiem, semināriem un apmācībām. Iiepriekš vienojoties, iespējams pasūtīt ēdināšanu. Naktsmītnes un pasākumu rīkošanas vietas pieejamas 1 km attālumā atpūtas kompleksā Turbas. Ekskursija pa Turkalnes muižas teritoriju ar stāstu par muižas vēsturi un atjaunošanu.
Kur iegādāties
Sidri iegādājami Turkalnes muižas klētī un e-veikalā turkalnesmuiza.lv. Alus un sidra darītava "Turkalnes muiža" ir vieta, kur vēsture satiekas ar mūsdienu tehnoloģijām. Turkalnes muižā darina ābolu sidru, ābolu-rabarberu sidru, un karsto sidru.
|
|
Latvija
"Zilver" dzērienu darītava
Zilver dzērieni top Zilveru ģimenes saimniecībā Siguldā.
Vēsture
Sākotnēji sidru saimnieki gatavoja pašu vajadzībām, liekot lietā ābeļdārza ražu. Ģimenes uzņēmuma pamatprodukcija ir augļu un ogu vīni. Sidrs kļuva par Zilveru ģimenes iecienītu dzērienu, īpaši vasarā. Tā garšu un kvalitāti novērtēja arī ģimenes draugi un klienti, tādēļ ģimene paplašināja sidra ražošanu.
Āboli
Saimniecības ābeļdārzā ir ap 80 dažādu ābeļu šķirņu, no kurām daļa ir īpaši atlasītas sidra darīšanai.
Sidri
Tiek darīts Zilver Cidoniju Pussaldais un Mežābolu sidrs.
Apmeklētājiem
Viesiem piedāvā ekskursiju ražotnē, kā arī sidra un vīna degustāciju ar uzkodām. Vasaras sezonā dārzā var vērot "sagūstītos ābolus" – ābolus, kas tiek audzēti tieši pudelēs un vēlāk pārlieti ar ābolu brendiju.
Kur iegādāties
Zilver sidru var iegādāties, apmeklējot dzērienu darītavu. Zilver dzērieni top Zilveru ģimenes saimniecībā Siguldā. Tiek darīts Zilver Cidoniju Pussaldais un Mežābolu sidrs.
|
|
Latvija
Tālavas sidrs
Tālavas sidra darītava rada 100% dabīgus ābolu sidrus un paplašina tradicionālās dzērienu kategorijas un garšu priekšstatus.
Vēsture
Sidra darītavas nosaukums atsaucas uz 12-13 gadsimta latgaļu zemi Tālavu, kas aptvēra mūsdienu Ziemeļlatgales un Ziemeļvidzemes teritorijas, kur atrodas sidra darītava. Īpašnieks 2013. gadā nolēma izveidot šo sidra darītavu, lai ražotu autentiskus un kvalitatīvus dzērienus no vietējo dārzu āboliem. Šodien Tālava ir dinamisks ģimenes uzņēmums, kas apvieno tradīcijas un inovācijas.
Āboli
Sidru dara no āboliem, dažādojot garšas ar cidonijām, rabarberiem, ķiršiem, apiņiem, un citām papildu garšām. Ražo arī bezalkoholisko sidru.
Sidri
Gandrīz visi Tālavas dzērieni ir piemēroti vegānam un bezglutēna uzturam. Sidrs tiek pildīts pudelēs un skārdenēs; skārdenes izgatavotas no pārstrādāta alumīnija, un etiķetes veidotas no inovatīva organisko materiālu un pārstrādātas plastmasas maisījuma. Tālavas sidri ir apbalvoti starptautiskos konkursos, tostarp International Cider Challenge, Japan cider Cup 2023, Cider World Award, SISGA Asturies.
Apmeklētājiem
Tālava aicina gan individuālus apmeklētājus, gan grupas apmeklēt sidra ražotni, lai dalītos stāstā par sidra gatavošanas mākslu un kopā baudītu Tālavas sidrus ar uzkodām, kas izceļ sidra garšu.
Kur iegādāties
Tālavas sidru var iegādāties lielākajos veikalu tīklos, specializētos veikalos, ražotnē un Tālavas e-veikalā talava.lv. Tālavas sidra darītava rada 100% dabīgus ābolu sidrus un paplašina tradicionālās dzērienu kategorijas un garšu priekšstatus. Gandrīz visi Tālavas dzērieni ir piemēroti vegānam un bezglutēna uzturam. Sidrs tiek pildīts pudelēs un skārdenēs; skārdenes izgatavotas no pārstrādāta alumīnija, un etiķetes veidotas no inovatīva organisko materiālu un pārstrādātas plastmasas maisījuma. Tālavas sidri ir apbalvoti starptautiskos konkursos, tostarp International Cider Challenge, Japan cider Cup 2023, Cider World Award, SISGA Asturies.
|
|
Latvija
Līgatnes Vīna darītava
Līgatnes vīna darītava ir ģimenes uzņēmums, kas ražo īpašus sidrus Gaujas nacionālajā parkā.
Vēsture
Uzņēmums dibināts 2010. gadā ar mērķi ražot kvalitatīvu un gardu mājas vīnu no Latvijā augušām ogām un augļiem. Vairākus gadus uzņēmums ražo arī sidru.
Āboli
Ģimenes augļu dārzs atrodas Gaujas Nacionālajā parkā, kur tiek izmantotas rudens un ziemas ābolu šķirnes saldā ābolu ledus sidra un pussaldā cidoniju sidra radīšanai. Jaunākās sidra ābeļu šķirnes, kurām raksturīgs sarkanīgs augļa mīkstums, sniedz sulu, kas piešķir sidram elegantu rozā toni.
Sidri
Tiek gatavots saldais ābolu ledus sidrs un pussaldais cidoniju sidrs.
Apmeklētājiem
Dzērienu degustācijas norisinās smilšakmens alā "Lustūzis" Līgatnē, sveču gaismā. Tās pavada stāsti par Līgatnes vēsturisko papīrfabrikas ciematu, alām, klintīm, kā arī par vīna un sidra darīšanas tradīcijām. Kā uzkoda dzērieniem tiek piedāvāts siers, kas gatavots no vietējās saimniecības svaigā govs piena.
Kur iegādāties
Pilns dzērienu sortiments pieejams vīna un sidra darītavas veikalā Līgatnē un e-veikalā ligatnesvinadaritava.lv. Līgatnes vīna darītava ir ģimenes uzņēmums, kas ražo īpašus sidrus Gaujas nacionālajā parkā. Tiek gatavots saldais ābolu ledus sidrs un pussaldais cidoniju sidrs.
|
|
Latvija
Vīna darītava "Lauskis"
Lauska sidri top no simtgadīgā ābeļdārzā bioloģiski audzētiem āboliem.
Vēsture
Vīna un sidra darītava "Lauskis" izveidota 2019. gadā. Sidri un vīni tiek darīti Krapes muižas 300 gadus senajās pagrabu velvēs, Lēdmanes pagastā. Saimnieks Vents Grīnbaums vīna un sidra darītavai nosaukumu devis par godu savam vecvectēvam Vilim Lauskim, kurš bijis Latvijā zināms augļkopis un pasniedzējs Bulduru Dārzkopības skolā.
Āboli
Ābolu raža vēl šodien tiek vākta no pirms turpat 100 gadiem stādītajām ābelēm.
Sidri
Saimniecībā dara pussauso un pusaldo ābolu sidru, kā arī aroniju-ābolu sidru. Lauska sidri ir godalgoti Ziemeļvalstu sidra konkursā NICA un starptautiskajā sidra konkursā SISGA Astūrijā, Spānijā.
Apmeklētājiem
Viesojoties pie saimniekiem, iespējams uzzināt visu par sidra darīšanu muižā, cienāties ar sidriem un uzkodām. Iepriekš piesakoties, ikviens var piedalīties sidra tapšanā - ābolu lasīšanā un sulas spiešanā rudenī.
Kur iegādāties
Sidrus iespējams iegādāties sidra darītavā un e-veikalā lauskissidrs.lv. Lauska sidri top no simtgadīgā ābeļdārzā bioloģiski audzētiem āboliem. Saimniecībā dara pussauso un pusaldo ābolu sidru, kā arī aroniju-ābolu sidru. Lauska sidri ir godalgoti Ziemeļvalstu sidra konkursā NICA un starptautiskajā sidra konkursā SISGA Astūrijā, Spānijā.
|
|
Latvija
Sidra darītava Abuls
Abuls ir viena no vispieredzējušākajām sidra darītavām Latvijā. Dara artizānisku sidru Smiltenes pievārtē, Ziemeļvidzemē.
Vēsture
Sidra darīšana ir sākta jau 2000. gadā, katru gadu aizrautīgi ekspermentējot ar vietējiem āboliem. Vēlāk iedvesma gūta, viesojoties sidra zemēs Normandijā, Astūrijā, Somersetā un Basku zemē. Kopš 2018. gada sidrs tiek darīts pie ābeļdārza no jauna izbūvētā sidra pagarbā Abula upes pašā augštecē.
Āboli
Sidra dārzā aug aptuveni 400 ābeles - dažas angļu īpašās sidra ābles, vietējās mežābeles, paradīzes ābolu un vietējās vēlās rudens ābolu šķrnes. Īstās ābolu šķirnes tiek meklētas arī, dodoties ekspedīcijās Latvijas dabā - mežmalās, grāvjos, pamestos dārzos.
Sidri
Sidru dara, izmantojot baltvīna darīšanas metodes, kas ļauj maksimāli saglabāt sidra svaigumu un vietējo abolu aromātu. Visi Abula sidri ir roku darbs. Sidrs arī tiek raudzēts, izmantojot ābolu miziņās esošos savvaļas raugus, iegūstot dabīgu ābolu sulas saldumu.
Apmeklētājiem
Piedāvājumā sidra darītavas un dārza apskate, visu pieejamo sidru degustācija, stāsti par sidra kultūru un par sidra darīšanas procesu.
Kur iegādāties
Sidru piedāvā pudelēs un lejamā veidā sidra muciņās. Abula sidri ir iegādājami bāros, kafejnīcās un veikalos, tirgos un svētkos, Abula sidra pagrabā un e-veikalā bode.abuls.lv. Abuls ir viena no vispieredzējušākajām sidra darītavām Latvijā. Dara artizānisku sidru Smiltenes pievārtē, Ziemeļvidzemē.
Sidru dara, izmantojot baltvīna darīšanas metodes, kas ļauj maksimāli saglabāt sidra svaigumu un vietējo abolu aromātu. Visi Abula sidri ir roku darbs. Sidrs arī tiek raudzēts, izmantojot ābolu miziņās esošos savvaļas raugus, iegūstot dabīgu ābolu sulas saldumu.
|
|
Latvija
Latgolys šmakovka
Īsts Latgles ābolu sidrs no Malnavas muižas.
Vēsture
Sidrs tiek darīts Malnavas muižas vēsturiskajā šmakovkas dedzinātavā (1827. g.), kur muižas laikos gatavots Latgales tradicionālais stiprais dzēriens šmakovka.
Āboli
Āboli sidram tiek ievākti muižas vecajā ābeļdārzā.
Sidrs
Ražo sauso un pussaldo sidru "Malnovys uobuļu sidrs", ābolu kalvadosu un šmakovku.
Apmeklētājiem
Ekskursijas ar gidu un stāstiem par to, kā Malnvā top īsts stiprais, tradicionālais latgaliešu dzēriens šmakovka un sidrs no vietējiem āboliem. Dzērienu degustācija ar uzkodām. Malnavas muiža zināma kā Vērmahta karaspēka grupas "Ziemeļi" štābs 2. pasaules kara laikā, ko 941. gada 21. jūlijā apmeklējis Nacistiskās Vācijas fīrers Ādolfs Hitlers. Muižas parkā apskatāmi divi dzelzsbetona bunkuri kā šīs tikšanās vieta.
Kur iegādāties
Dzērienus iespējams iegādāties uz vietas. Īsts Latgles ābolu sidrs no Malnavas muižas. Ražo sauso un pussaldo sidru "Malnovys uobuļu sidrs", ābolu kalvadosu un šmakovku.
|
|
Latvija
Naukšēnu vīna darītava
Naukšēnu vīna darītava ir bioloģiskā saimniecība, kurā dara sidru no Paradīzes āboliem.
Vēsture
Sidru un augļu vīnu ražo kopš 2012. gada. Darītavas saimnieks ir Jānis Baunis. Vīna gatavošana notiek otrajā paaudzē - tās aizsācējs ir Jāņa tēvs Ilmārs Baunis.
Āboli
Augļi un ogas tiek audzēti turpat Naukšēnos - Baltijā lielākajā paradīzes ābeļu dārzā, kura platība ir 6 hektāri. Tajā aug ap 20 dažādu šķirņu paradīzes ābelītes, kopumā ap 2000.
Sidri
Paradīzes āboli Naukšēnu sidriem piešķir īpašo, unikālo garšu.
Apmeklētājiem
Saimnieki piedāvā ekskursiju ražotnē, stāstu par sidra ražošanas procesu, visu pieejamo dzērienu degustāciju ar uzkodām. Rudenī rīko paradīzes ābolu lasīšanas talku. Pēc talkas notiek kopīga ēšana un dzeršana, baudot Naukšēnu vīna darītavas dzērienus.
Kur iegādāties
Sidri un citi dzērieni iegādājami ražotnes veikalā un e-veikalā nauksenuvini.lv. Naukšēnu vīna darītava ir bioloģiskā saimniecība, kurā dara sidru no Paradīzes āboliem. Paradīzes āboli Naukšēnu sidriem piešķir īpašo, unikālo garšu.
|
|
Latvija
Kabiles muižas vīna darītava
Dzērieni no Kurzemē augušiem un pašu lasītiem augļiem un ogām. 100% roku darbs.
Vēsture
Kabiles sidri tiek darīti velvētajos Kabiles muižas senajos vīna pagrabos. Muiža ir Kurzemes baroka un klasicisma arhitektūras pērle, kurā saglabājušies unikāli 18. gadsimta interjeri.
Āboli
Sidri un vīni ir darīti no Kurzemes puses dārzos augušiem un pašu rokām lasītiem āboliem, rabarberiem, cidonijām, upenēm un bumbieriem.
Sidri
Sortimentā ir vairāki sidri, kuri tiek gatavoti vienīgi no ābolu sulas, kas iegūta no Kurzemes pusē augušiem āboliem - "Classic" un "Balts". Ziemas sezonā ir pieejami Kabiles muiža vīna darītavas īpašie sidri - "Z" un "Karstsidrs". Ierobežotā daudzumā ir pieejams arī ekskluzīvs bumbieru sidrs.
Augļu smalcināšanā un sulas spiešanā izmantotas tikai mehāniskas metodes.
Apmeklētājiem
Vīna darītavas apciemojuma laikā viesus ne tikai iepriecina dzirkstošo dzērienu degustācija un gūtā pieredze par vīna un sidra darīšanas mākslu, bet arī saimnieču stāsti par muižas vēsturi un restaurācijas procesu.
Kur iegādāties
Kabiles sidri iegādājami specializētos veikalos. Dzērieni no Kurzemē augušiem un pašu lasītiem augļiem un ogām. 100% roku darbs. Sortimentā ir vairāki sidri, kuri tiek gatavoti vienīgi no ābolu sulas, kas iegūta no Kurzemes pusē augušiem āboliem - "Classic" un "Balts". Ziemas sezonā ir pieejami Kabiles muiža vīna darītavas īpašie sidri - "Z" un "Karstsidrs". Ierobežotā daudzumā ir pieejams arī ekskluzīvs bumbieru sidrs. Augļu smalcināšanā un sulas spiešanā izmantotas tikai mehāniskas metodes.
|
|
Latvija
Sidra darītava Herbsts
Herbsts ir ģimenes sidra darītava, kas gatavo dabīgu vietējo amata (craft) sidru Latvijas rietumos, Kurzemē.
Vēsture
Šis ir stāsts par veciem ābeļdārziem, savvaļas ābelēm, un aizrautīgiem centieniem radīt sidrus ar īpašu Baltijas garšu.
Āboli
Sidrs top no pašu lasītiem āboliem 60 gadus vecā ābeļdārzā. Sidra garšas tiek meklētas arī savvaļā, atrodot mežābolus ar īpašu garšu. Ziemas mēnešos, lēnas raudzēšanas procesā, ābolu sula pārtop par garšām bagātu un atsvaidzinošu dzērienu.
Sidri
Katrs sidrs ir ar savu stāstu par to, kā atrasta tā savdabīgā, unikālā garša. Eksperimenti un meklējumi attaisnojās Ziemeļvalstu sidru konkursā NICA 2023. gadā, kur Dullais Dauka ieguva zelta medaļu, savukārt, Plūsis izcīnīja sudrabu, kas ir pirmā starptautiskā atzinība Herbsta sidriem.
Apmeklētājiem
Rudeņos tiek rīkotas sidra ražas talkas. Ikvienam ir dota iespēja aktīvi atpūsties ābeļdārzā, nobaudīt iepriekšējo gadu sidru un iestiprināties ar ugunskurā gatavotu maltīti. Un, protams, salasīt sulīgus, sidra darīšanai piemērotus ābolus.
Kur iegādāties
Kafejnīcās un bāros Liepājā, tirdziņos, e-veikalā herbsts.lv. Herbsts ir ģimenes sidra darītava, kas gatavo dabīgu vietējo amata (craft) sidru Latvijas rietumos, Kurzemē. Katrs sidrs ir ar savu stāstu par to, kā atrasta tā savdabīgā, unikālā garša. Eksperimenti un meklējumi attaisnojās Ziemeļvalstu sidru konkursā NICA 2023. gadā, kur Dullais Dauka ieguva zelta medaļu, savukārt, Plūsis izcīnīja sudrabu, kas ir pirmā starptautiskā atzinība Herbsta sidriem.
200
|
|
Latvija
Mūrbūdu sidra darītava
Mūrbūdu sidrs, kā saimnieki saka, ir Nenormāls sidrs. Nav tradīciju un arī nav robežu kreativitātei.
Vēsture
Sidra darītavas brūzis atrodas senā mūra ēkā Valkas novadā, kuram blakus atrodas arī senas Livonijas ordeņa pilsdrupas.
Āboli
Mūrbūdu sidrs vienmēr cenšas darīt ko jaunu un nebijušu, izmantojot pēc iespējas tikai vietējā novadā pieejamās izejvielas.
Sidri
Eksperimenti ar garšām (medus, ogas, ingvers un garšvielas) un sidra gatavošanas metodēm (nogatavināšana ozolkoka burbona mucās, ābolskābes-pienaskābes fermentācija, fermentācija ar alus raugiem) noved pie daudzveidīgas sidra izvēles un ļauj vienmēr atrast nākamo interesanto garšu vai sidra stilu. Ne jau visi eksperimenti ir veiksmīgi, toties labākie vienmēr nonāk pie pircējiem.
Apmeklētājiem
Pieejamas ekskursijas darītavā ar degustācijām un saimnieka vadītām tematiskām meistarklasēm, kā arī iespējams izveidot individuālas programmas.
Kur iegādāties
Mūrbūdu sidrus iepējams iegādāties veikalos Rimi, Eirovīns, Spirits&Wine, bārā Limonāde un sidra bārā Sidrērija Vecrīgā. Mūrbūdu sidrs, kā saimnieki saka, ir Nenormāls sidrs. Nav tradīciju un arī nav robežu kreativitātei. Eksperimenti ar garšām (medus, ogas, ingvers un garšvielas) un sidra gatavošanas metodēm (nogatavināšana ozolkoka burbona mucās, ābolskābes-pienaskābes fermentācija, fermentācija ar alus raugiem) noved pie daudzveidīgas sidra izvēles un ļauj vienmēr atrast nākamo interesanto garšu vai sidra stilu. Ne jau visi eksperimenti ir veiksmīgi, toties labākie vienmēr nonāk pie pircējiem.
|